Sayfalar

5 Ocak 2010 Salı

koku

Sabah saat 9:50. Afyonum patlamamış, hala tek gözüm kapalı. Beşiktaş trafik ışıklarında karşıdan karşıya geçiyorum. Burnuma bir Rochas kokusu geliyor. Dönüp bakıyorum O mu diye heyecanla. Tabii ki değil. Ama ayılıyorum birden.

Koku anılarda hatırlanması en zor öge bence. Yani oturup kokusunu hatırlamaya çalışsam hatırlayamam birinin. Ama 5 duyu arasında en etkili olanı derler ya, bu sabah inandım.

8 yorum:

Kürksever dedi ki...

İnsan embriyosunun ana karnındaki gelişim evrelerinde geriye doğru gidildikçe insanın evrimsel tarihinde de geriye doğru bir yolculuk yapılıyormuş, işte insan embriyosundaki koku duyargaları semender embriyosundakilerle aynı evrede gelişiyormuş...

Kur'an'da ve de Tevrat'ta anlatılan Hz. Yusuf hikayesinde kardeşleri Yusuf'u öldürdüklerini sanıp kanlı gömleğini babalarına getirdiklerinde Yusuf'un ölmediğini gömlekteki kokudan anlamıştı Yakup peygamber, o aklıma geldi bi de.

Son olarak: "Odam kireçtir benim yüzüm güleçtir benim soyun da gir koynuma terim ilaçtır benim."

mgntwmn dedi ki...

işte bilinçli bir baba figürü. bebeğin tüm gelişim evreleri dikkatle incelenmiş, araştırılmış. çok yakışıyor çok:) şaka bir yana enteresan birşey. Yakuba, dine, imana inancım yok, o ayrı ama bir bebenin sıfırdan oluşması yaradana inandırıyor. Bir de uçaklar nasıl uçuyor onu bilemedim bu yaşıma kadar:))
kireçten, terden önce Patrick Süskind gelir aklıma koku denince. Ama filmi değil, kitabı. Hep düşünmüşümdür saf kokumuz cidden ensemizdeki koku mudur diye...

sürüden ayrılan koyun dedi ki...

aslında hafızada en çok yer edeni de kukudur ama sadece diğer ögeler gibi dilediğimiz zaman o kokuyu hissedemeyiz.

mgntwmn dedi ki...

bir harf hatası mı var, yoksa tam olarak yazdığın gibi mi anlayalım? hata yoksa sen sürüden baya bi ayrılmışsın sevgili koyun:)

sürüden ayrılan koyun dedi ki...

oww shit!
bir harf neleri değiştiriyor gördün mü?

not: tamamen harf hatası, böyle tesadüfün içine sıçayım.

Kürksever dedi ki...

Smells like teen spirit!

Siminya dedi ki...

uzun zamandır yazmamışın?

bir deterjan kokusu var şu yer silmek için kullanılanlardan, bana bişeyler hissettiriyor.onunla yerleri silerken aniden duygulanıyorum tuhaf hallere giriyorum ama anısı neydi onu hatırlayamıyorum, çıldıracak gibi oluyorum.

mgntwmn dedi ki...

@siminya mr.scotchbrightır senin hatırlamaya çalıştığın:))