Sayfalar

5 Mayıs 2010 Çarşamba

global THY’mizi tanıyalım

Kardeşim bu hafta başı THY’nin hosteslik mülakatlerine katıldı. Birkaç görüşme ve sınavın ardından elenmeyenleri son olarak bir görüşmeye daha almışlar. Bu anlatacağımı duyunca ben telefonda “NEEEYYYYY???!!!” diye kükredim ama O’na ve görüşmeye katılan diğer kızlara durum çok doğal gelmiş olacak ki, ses çıkartmadan söylenenleri yapmışlar. Hatta benim verdiğim tepkiye de bir anlam veremedi kendisi.

Kızlara üzerlerinde sadece don ve sütyenleri kalana kadar soyunmalarını, vücutlarında dövme olup olmadığını kontrol edeceklerini söylemişler. Bu nasıl bir mantık? Bu kızlar üniforma gereği yazın bile dirsekte gömlek giyiyorlar. Hadi bir dresscode var anladık. Bacak, el gibi görünen uzuvlarda dövme olmayacak. Uçakta bana hizmet edecek hostesin kıçında, sırtında olan bir dövme beni neden rahatsız etsin? Sen aleni bir şekilde 20’li yaşlardaki kızları taciz ediyorsun! Ve benim için daha da sinir bozucu olan bu kızlar ses etmeden soyunuyorlar. Sorgulamadan her istenileni yapmaya alışmışlar. Aklıma şu sorular geldi: Avrupa’da herhangi bir ülkede hostes alımlarında aynı kontroller yapılıyor mu? Yapılıyor ise ilk iş başvurusu anında bu kontrol ile ilgili bilgi veriliyor mu? THY’de 10-15 yıl önce benzer bir uygulama var mıydı? (ki bunu kabin amiri emeklisi bir abladan öğreneceğim) Hostlara da aynı şey yapılıyor mu? Hadi biraz iyi niyetle düşünelim dövme bahanesiyle vücutlarında herhangi bir hastalık belirtisi leke vs. olan var mı diye bakılıyorsa, buna bir doktorun bakması gerekmez mi?

Beyaz geceliği ve parmak arası terlikleri ile dolanan THY’nin başındaki bıyıklı amcayı düşününce bu kadar şaşırmamak gerekiyor belki ama Sertab’ın “we are globally yours” cümlesini her duyduğumda bu mu globalliğiniz diye küfrü basa basa anlatırım her yerde artık. Siz de anlatın diye buraya yazıyorum.

6 yorum:

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com dedi ki...

Benim bir arkadaşım da girecekti veya girdi tam emin değilim. Ona da haber vereyim bakalım ben.

Dediğiniz gibi çok saçma bir uygulama...

yasin f. dedi ki...

Google'dan okudugum kadariyla normal gibi gozukuyor..

I have a tattoo, will this disqualify me?

It is not uncommon to have a tattoo and airlines recognize that. You may hear questions in your interview about tattoos you may have and how visible they are. Airlines do not disqualify an applicant if the tattoo cannot be seen while in uniform. In other words, tattoos on areas of the face, neck or hands would be a mark against you, whereas tattoos that are easily hidden with clothing would be acceptable.
________________
daha ayrıntılı olarak http://www.pprune.org/professional-pilot-training-includes-ground-studies/358422-tattoos-airlines.html

yasin f. dedi ki...

ki thy dövme arayınca buna benzer bir çok sorun yaşandığını göreceksiniz.
Ama gercekten global olan havayollarina baktigimizda hicbiri dovmeye zaten musade etmiyor.
ornek : http://www.be-lufthansa.com/en/entry-options/service-professions/flight-attendant-mf/requirements/

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com dedi ki...

Sorun dövmeye müsaade edilip edilmemesi değil zaten. Görünmeyen yerdeki dövmenin bir sorun teşkil etmediği de sizin alıntınızda yazıyor zaten.

mgntwmn dedi ki...

görünen yerlerde dövmeye izin verilmemesini anlıyorum. ancak habersiz bir şekilde mülakate giden birinden gömleğini çıkartmasını istemek abestir, mahremiyete tecavüzdür. illa istenilecekse de bunun önceden söylenmesi gerekir. kabul eden başvurusunu yapar, etmeyen yapmaz.

ha ayrıca az önce THY kabin amiri emeklisi abla ile konuştum. önce şok bir şekilde suratıma baktı. Sonra da "benim emekliye ayrılma nedenim zaten bu takunyalılardı, şaşırmamam lazım" dedi. fyi

Chopartypical dedi ki...

benim için önemli azizim. bana su vercek kızın kıçında dövme olmamalı. mümkünse ellenmemiş taze bir kıç olmalı selülit olmamalı. memeleri yerçekimine yenik düşmemiş olmalı. hostesin ağız yapısı yuvarlak olmalı mümkünse thy uçakta sabunda dağıtmalı ihtiyacım var azizim...

noluyoruz ya nereye gidiyoruz ulan...

erkekleride soyuyorlarmı gerçekten.
soyuyorlarsa bir kaç kişiyi keyfen katılmaları için ricada bulunacağım.
ölçü bir kıstassa dereceye gireceklerinden eminim. Küçük dilini yutacak olan jüri üyelerinden emin olduğum gibi :)